קבוצות תמיכה
דף הבית » הפעילות שלנו » קבוצות תמיכה
אדם שחווה אובדן בת זוג, עובר תהליך של התמודדות שמשכו משתנה מאדם לאדם. במרבית המקרים יש לכל אחד מעגל תומך של משפחה וחברים, אולם בסוף היום, עולה הצורך לקבל טיפול מקצועי המאפשר לעכל את האובדן ולמצוא דרכים להתחיל לחיות מחדש. אחת הדרכים לכך היא קבוצת תמיכה מקצועית לאלמנים.
אלמנים רבים מתמודדים עם בדידות. מאוד קשה לגבר בכלל ולאלמנים בפרט להיחשף ולשתף את כאב ליבם וכך הם מסתובבים עם מטען מלא בלב.
בארגון 'אלומים' נותנים להם את ההזדמנות לפרוק את המשא הכבד באמצעות קבוצות תמיכה וטיפול רגשי ע"י בעלי מקצוע, הקבוצות נפרדות לאלמנים עם ילדים וקבוצות נפרדות לאלמנים שחתנו את הילדים.
המפגש המשותף, השיח הפתוח, ההרצאות המאלפות, כל אלו מעניקים תעצומות נפש לצד עצות מעשיות להתמודדות עם מכלול הנושאים ותחושת ה"ביחד" נותנת הרבה כוח.
במפגשים נוכחים אברכים בעלי משפחות ברוכות ילדים מכל החוגים התורניים, שמגיעים לפרוק את קשייהם והתמודדויותיהם עם אנשים שחוו את אותן חוויות. בין המשתתפים – תלמידי חכמים לצד אנשי עמל, כולם באים כדי לקבל תמיכה ולהושיט יד אחים לעמיתים המתמודדים עם טרגדיה דומה.
קבוצת התמיכה מיועדת לכל מי שהתאלמן, בכל גיל ובכל פרק זמן בחיים. הן לאלמנים שהאובדן עבורם טרי (טרי זה עניין של השקפה) וכן לאלמנים שחוו אובדן לפני מספר שנים.
קבוצת התמיכה מתאימה לאדם שאיבד את בת הזוג באופן פתאומי ולמי שאיבד בעקבות מחלה ארוכה ומעדיף לעבד את האובדן בטיפול קבוצתי על פני טיפול אישי.
בשל מורכבות הנושא והצורך לתת ביטוי לכל אחד מהמשתתפים, מתקיימת קבוצת התמיכה במתכונת של מספר משתתפים. חברי הקבוצה והמנחה מחויבים לסודיות מלאה בקשר לכל הנאמר בה.
הקבוצה עוברת תהליך המשלב בין המשותף והאישי אצל כל משתתף,
התמקדות בתהליכי עיבוד אבל, אבא בתפקיד אבא ואימא, הסתגלות למציאות החדשה,
התמודדויות עם יתמות הילדים, הקושי בהדלקת נרות שבת, סעודות שבת ללא האימא,
מציאת איזון ומשמעות לחיים בטווח הקרוב והרחוק
המפגשים מתנהלים במתכונת של שיחה פתוחה הנערכת בהנחיה. במהלך המפגשים מעבדים המשתתפים את מגוון הרגשות העולים בעקבות האובדן, בהם הלם, עצב, כעס, אשמה, דכאון, בלבול וחוסר אונים
א. האפשרות לחלוק רגשות אלו עם אנשים החווים את אותן תחושות בדיוק יוצרת תחושה של הקלה, רווחה והתמודדות טובה יותר עם הכאב. אין חובה לשתף בכל מפגש. ניתן גם רק להקשיב או לדבר- כשמתאים. גם הקשבה בלבד לחברי הקבוצה יוצרת תחושה של הזדהות והבנה. חברי הקבוצה מתארים רגעים קטנים שבהם נפגשים חברי הקבוצה עם אובדן בן הזוג באופן יום יומי.
בנוסף משתפים החברים בדרכי התמודדותם עם בדידות, דכאון סמוי, אובדן החשק וחוסר תפקוד המשפיע על תפקוד הבית, רגשות אשמה, קושי בהשלמה.
ב. במקביל לדיבור על האובדן עובדת הקבוצה על הפנמת המצב החדש כיחיד ועל התמודדויות יומיומיות עם זה : בבית המדרש, בעבודה, למול הילדים, למול בני המשפחה המצומצמת והמורחבת ולמול חברים. ההתמודדות עם תגובות של אנשים שלא מבינים ולא חוו מה שאנו חווים. חברי הקבוצה מייעצים זה לזה, נותנים אחד לשני נקודות מבט שונות ומאירים זה בזו חלקים בעצמם שאולי לא ראו עד כה. חוויה זו יוצרת הרגשה של התמודדות שהיא ביחד למול הבדידות שבאלמנות.
ג. מציאת משמעות חדשה לחיים
בשלבים מתקדמים יותר של התהליך הקבוצתי עוסקים במציאת משמעות חדשה לחיים. חזרה לעיסוקים ודברים שנזנחו, פיתוח מעגלים חברתיים חדשים, התייעצויות ושאלות הנוגעות למציאת פרק ב.
ד. שיפור הדימוי העצמי של האלמן
התאלמנות הינה חוויה הפוגעת לעיתים קרובות בדימוי העצמי ויוצרת משבר זהות. השאלה "מי אני בעולם" ללא בן הזוג היא שאלה שמלווה חברים רבים בקבוצה. בסיומו של התהליך שעוברת הקבוצה, נולדת מטרה חדשה והיא להתחיל לדעת את התשובה לכך ולאפשר לך להתחיל חיים שונים- אך עדיין מספקים.
חברי הקבוצה עוזרים זה לזו גם ע"י מתן פידבקים חיוביים, עידוד ותמיכה ברגעים קשים של בדידות ובכלל.
תפקיד מנחה מקצועי לקבוצה זו, ליצור אווירה תומכת ומכבדת אשר בה ניתן לדבר בפתיחות וללוות את הקבוצה בתהליך שבו שלבים מוגדרים שנותנים ערך להשתתפות תוך כדי קידום המשתתפים לאורך התהליך. המנחה מרכז את הנאמר, משקף את התחושות הדומות שבין המשתתפים, נותן מקום לשונה, ולחוויה של כל אחד למול האבל הפרטי שלו.
כמו כן, המנחה מביא את נקודת מבטו ואת התובנות שברשותו שנרכשו מתוך ניסיונו ועבודתו עם אנשים שחוו שכול בכלל ועם קבוצות תמיכה לאלמנים בפרט.
תפקיד מנחה מקצועי לקבוצה זו, ליצור אווירה תומכת ומכבדת אשר בה ניתן לדבר בפתיחות וללוות את הקבוצה בתהליך שבו שלבים מוגדרים שנותנים ערך להשתתפות תוך כדי קידום המשתתפים לאורך התהליך. המנחה מרכז את הנאמר, משקף את התחושות הדומות שבין המשתתפים, נותן מקום לשונה, ולחוויה של כל אחד למול האבל הפרטי שלו.
כמו כן, המנחה מביא את נקודת מבטו ואת התובנות שברשותו שנרכשו מתוך ניסיונו ועבודתו עם אנשים שחוו שכול בכלל ועם קבוצות תמיכה לאלמנים בפרט.
קבוצת התמיכה נפגשת אחת לשבוע במשך 12 פגישות, אורכו של כל מפגש שעה וחצי. המחויבות לקבוצה וההתמדה בהגעה חשובים להצלחת התהליך משום שהמשתתפים הם אשר יוצרים את תחושת הלכידות.
קבוצת "אלומים" לקחה על עצמה את העול והנטל הכספי מקבוצת התמיכה ובתשלום סמלי של "דמי רצינות" פותחת את שעריה לאחר החגים בפני כלל האלמנים. הקבוצות יערכו: בני ברק וירושלים.
פרטים והרשמה: משרד 08-951-10-20